Wat is het nut van ovale tandwielen

Het nut van ovale tandwielen is simpel: Meer efficiëntie halen uit je trapbeweging. Oftewel: makkelijker door het dode punt komen. Eigenlijk is het zo dat je "ronder" fietst met ovale tandwielen. Je kan leren "rondtrappen": naar achteren trekken, omhoogtrekken en naar voren schoppen, maar de meeste kracht zit gewoon in de neergaande beweging; Hier moet je dus het grootste tandwiel pakken....

Ovale tandwielen geven je op de 4-uur stand, waar 90% van de volledige pedaalslag effectief wordt, het grootste ‘tandblad’ (bv. 56-tands) en op het dode punt ( 6-uur) is de ‘bladgrootte’ ( 51-tands)  aan het afbouwen. Zodat je makkelijk door de moeilijke momenten in de pedaalslag heen komt!  Door deze zeer uitgebalanceerde bladvorm is het mogelijk om sneller te accelereren en een nog rondere pedaalslag te krijgen voor  zowel de amateur als de professionals.

Er zijn weer verschillende meningen over de efficiëntie van ovale tandwielen. Vaak wordt er geroepen dat het een effect is wat tussen de oren zit. Wij bestrijden dit! Het is een kwestie van logisch nadenken. Het is met pure mechanische logica goed te beredeneren, maar we zitten nog een klein beetje in de "wat de boer niet kent vreet hij niet" fase.