30/07 Shimano BioPace vs huidige ovalen (2) OSYMETRIC

In het vorige artikel hadden we al uitgelegd waarom Shimano Biopace niet werkte. Het verdween uiteindelijk van de markt en het ovaal was een stille dood gestorven....

Totdat er een slimme fransman was die het idee van Shimano: een biomechanisch tandwiel, toch nog eens nader onderzocht.

Een tandwiel aangepast aan de biomechanische mogelijkheden en beperkingen van de mens, dat was de gedachte. Automatisch kom je weer bij het dode punt. De 6 en 12 uurs stand van de crank waarin een bak kracht zetten weinig zin heeft. Maar aan de andere kant: Totaal geen kracht zetten heeft ook geen zin want dan kom je niet vooruit.

Hahahaha grappig hoor!

Het klinkt inderdaad als een grap maar dit is om te illustreren dat in het dode punt wel degelijk een krachtenspel plaatsvind, anders gaat het tandwiel niet rond en de fiets niet vooruit. Simpel.

Oké, dan graag met zo min mogelijk kracht door het dode punt. Tja... dat had Shimano ook bedacht. Oh... en als het kan dan graag wat extra power op het moment dat ik flink veel kracht kan zetten....

Zo ging het natuurlijk niet maar de fransman Jean-Louis Talo moet deze onuitgesproken wens van menig fietser bijna letterlijk gehoord hebben terwijl hij en de italiaan Sassini samen aan hun revolutionaire tandwiel werkten. Het principe is zo simpel dat het Talo "slechts" 12 dagen kostte om het ontwerp uit te werken tot een bruikbaar product in de praktijk.

Ze monteerden het tandwiel op een racefiets, gingen er de heuvels mee in aan de franse Riviera en ze voelden dat hun idee werkte. Toen er vervolgens diverse testopstellingen in een sport laboratorium gedaan moesten worden om de werking wetenschappelijk vast te stellen meldde prins Albert van Monaco zich. Hij stelde het Monaco sports science lab beschikbaar voor dit innovatieve project.

Testen in het lab lieten zien dat het ontwerp technisch perfect was. Desondanks probeerden ze diverse andere vormen maar die werkten niet.

Wat werkte er zo goed aan Osymetric?

Juiste crankorientatie Osymetric. In het dode punt weinig kracht hoeven zetten.Foute crankorientatie Osymetric. Zo zag BioPace eruit maar dan minder ovaal

Zoals je hierboven ziet in de eerste afbeelding heb je in het dode punt te maken met een klein tandwiel. Monteer je het tandwiel verkeerd zoals in de rechter afbeelding dan heb je eigenlijk het principe van Shimano Biopace te pakken: Een groot tandwiel in het dode punt. Daar is veel kracht voor nodig.

Osymetric juiste crankorientatieOsymetric verkeerde crankorientatie

Links zie je weer waarom Osymetric zo goed werkt: Je kunt extra kracht genereren door de hefboomwerking. Die werking is er rechts veel minder en dat was het eigenlijke principe van BioPace: Een klein tandwiel in de 3 uursstand en een grote in het dode punt. Over de gedachte hierachter lees je hier meer.

 

Om te overdenken:

Een beperking zorgt ervoor dat iets niet optimaal werkt. Als je een 52 blad niet goed rond krijgt dan komt dat niet omdat je niet genoeg kracht kan zetten. Integendeel, je hebt waarschijnlijk voldoende kracht alleen het dode punt maakt je moe! Als dat er nou niet zat dan trapte je die 52 alsof het een lieve lust was!!!! Voila: Osymetric heeft dit opgelost!

Pak nu die korting op de tandwielen van Chris Froome. Check uw vermogenswinst

 WAAROM FIETST DAN NOG NIET IEDEREEN MET DEZE TANDWIELEN?

Even een stukje over de frustraties van Jean-Louis Talo hierover. Bron: Cyclingweekly

Talo: "Het was bijna alsof het ontwerp en de vorm ofwel perfect werkten of totaal niet. Een middenweg was er niet. Dat is waarom er zoveel imitatie tandwielen zijn die meer geld besteden aan marketing dan aan wetenschap. En dat is het lastige voor mij, ik ben een uitvinder en geen commerciële ondernemer. Ik ben het beu om telkens te moeten overtuigen dat mijn ontwerp werkt. Toen Bobby Julich met ons tandwiel ging fietsen en er direct een olympische medaille mee won zeiden mensen: "Ach, het is Bobby de amerikaan, een excentrische kerel". Je kunt je niet voorstellen hoe ik heb moeten vechten om mensen te overtuigen dat het tandwiel voordeel opleverd. Zelfs toen in 2012 de Tour de France gewonnen werd met Osymetric werd de winnaar Bradley Wiggins als een aparte gozer betiteld. Ik zei dan: "Hooo wacht even, waar was deze atleet 4 jaar geleden?" We hebben het over de atleet die van de baan kwam en nergens in het profpeloton een goede uitslag reed. Ik sprak tijdens Parijs Nice met een aantal teams en weet je wat ze zeiden? "De reden dat jouw tandwielen werken is omdat Wiggins ermee fietst. Dus ik zei: "Hoe zit het dan met Froome? Ze willen gewoon niet geloven dat er iets speciaals is aan het ontwerp van de tandwielen. Dan weer vragen ze om wetenschappelijk bewijs. Ik overhandig het bewijs en dan krijg ik als antwoord: "Ja maar dat zijn alleen maar laboratorium testen".

 

Sponsorbelangen zijn ook een grote factor waarom nog niet iedereen fietst met een ovaal. De recente Tour winnaar mag er in feite niets over zeggen omdat zijn ploeg door shimano gesponsord wordt. Op die manier komt een innovatie natuurlijk ook niet echt verder. Om een wielerploeg te sponsoren heb je grote bedragen nodig en dat gaat em simpelweg (nog) niet worden voor Osymetric.

Een merk dat al wel is doorgedrongen in het profpeloton en ook genoemd mag worden is Rotor. Hierover in een volgend artikel meer.

__ifPurchasable__
__endifPurchasable__